Sådan måler du pH i din fødevare
Fødevarens pH-værdi fortæller noget om, hvor sur eller basisk fødevaren er. pH har meget stor betydning for hvilke typer af bakterier, gær eller mug, der kan vokse i fødevaren.
Generelt vokser bakterier ikke under pH 4, men gær og mug kan vokse ved pH-værdier fra 2 til 9. Fødevarer med en pH på under 4,6 anses generelt for at være sikre, da sygdomsfremkaldende mikroorganismer ikke længere kan vokse.
Her kan du se hvilke pH-værdier, som de fødevarebårne sygdomsfremkaldende mikroorganismer kan vokse ved.Du kan måle pH i din fødevarer ved at følge denne fremgangsmåde:
Materialer
- Destilleret vand (kan købes forskellige steder, fx Matas eller apoteker)
- Køkkenvægt
- Skål
- Blender
- Til måling af pH: pH meter (kalibreret) eller pH indikator strips (forskellige intervaller, fx pH 4-7, kan fx købes på apoteker)
Prøveforberedelse og måling af pH
- Hvis du har en flydende fødevare uden faste ingredienser (fx æblemost), så kan du placere en passende prøvemængde i et bæger og gå direkte til punkt 9 og måle pH.
- Hvis din fødevare er fast eller flydende med faste ingredienser (fx supper med kødboller), så skal du blende 10-20 g af din prøve i en blender, indtil prøven er godt blandet. Hvis prøven er meget tør, så kan du godt veje 5 g prøve og 20 g destilleret vand ned i blenderen. Blend nu prøven. Du kan også bruge en stavblender til formålet.
- Vej 5 g af din prøve af direkte i skålen, som er placeret på køkkenvægten
- Vej 20 g destilleret vand ned i skålen med prøven
- Tag skålen af vægten
- Brug en ske eller lignende til at blande prøven godt sammen
- Lad prøven stå i minimum 15 minutter
- Rør en gang til
- Mål nu pH
- Med pH meter: Placer spidsen (proben) fra pH-metret i prøven efterfulgt af aflæsning når pH-værdien har stabiliseret sig (jf. udstyrets instruktioner).
- Med pH indikator strip: Placer pH strip i prøven. Vent i 2-3 minutter. Tag strippen op og aflæs nu resultatet jf. den skala, som er indikeret for den specifikke pH indikator strip.
Eksempler på pH i fødevarer
Hvis du ikke har mulighed for at måle pH, findes der virksomheder, som kan hjælpe med dette. Hvis du er i gang med at beregne sikker holdbarhed, kan du evt. bruge en af fødevarestyrelsens standardværdier for at komme i gang.
Se er oversigt over standard pH-værdier herVær opmærksom på at værdierne er eksempler og derfor kun vejledende og ikke kan bruges som dokumentation.
Du får altid det mest sikre resultat, hvis du anvender en målt pH-værdi frem for en standardværdi.